Čo sa skrýva za skratkami elektrických vozidiel?

Na označenie elektromobilov sa používa viacero skratiek, nie každý však vie čo znamenajú. Viete aké sú rozdiely medzi jednotlivými typmi vozidiel?

BEV (Battery Electric Vehicle)

Ide o čisto elektrické vozidlo, ktoré neobsahuje spaľovací motor (ICE – internal combustion engine). Pohon vozidla zabezpečujú elektromotory. Potrebnú energiu dodáva batéria, ktorá sa dobíja pripojením k zdroju el. energie ( napr. wallbox, nabíjacia stanica).

Uhlíková stopa vozidla predstavuje CO2 emitované pri výrobnom procese vozidla (platí pre všetky typy vozidiel), prípadne počas procesu výroby el. energie, ktorá sa použije pri jeho dobíjaní. Tento faktor je možné eliminovať použitím „zelenej energie“ z obnoviteľných zdrojov. Rozsiahle štúdie dokazujú, že aj pri zohľadnení všetkých negatívnych vplyvov sú tieto vozidlá o cca 50% ekologickejšie, ako vozidlá so spaľovacím motorom.

Samotné vozidlo nevykazuje počas prevádzky žiadne emisie.

Príklad : TESLA, Nissan LEAF

nissan leaf

zdroj : nissan

chevrolet volt

zdroj : engineswork.com

EREV (Extended Range Electric Vehicle)

Elektrická vozidlo s „predĺženým“ dojazdom. Ide o elektromobil s malou pomocnou jednotkou (range extender), ktorá zvyšuje dojazd vozidla. Nepoužíva sa priamo na pohon vozidla, ale na dobitie batérie. Väčšinou ide o malý spaľovací motor, ktorý poháňa generátor dobíjajúci batériu.

EREV produkuje emisie počas dobíjania batérie pomocou pomocnej jednotky.

Príklad : Chevrolet Volt

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Plug-in hybrid obsahuje spaľovací motor v kombinácii s elektromotorom alebo elektromotormi. Elektromotor je napájaný z batérie, ktorá sa nabíja pripojením na zdroj el. energie (napr. wallbox alebo nabíjacia stanica). Spaľovací motor môže pracovať v kombinácii s elektromotorom, ale aj samostatne.

Výsledné emisie sú v porovnaní s konvenčným vozidlom so spaľovacím motorom nižšie.

Príklad : Kia Niro Plug-in hybrid

zdroj : kia

zdroj : green car reports

HEV (Hybrid Electric Vehicle)

Typ  vozidla kombinujúci spaľovací motor (IEC) s elektrickým pohonným systémom. Elektrickým pohonom sa dosahuje zníženie spotreby. Batériu HEV nie je možné dobíjať pripojením k nabíjacej stanici. Energia na dobíjanie sa čerpá z generátorov ktoré produkujú el. energiu napr. počas brzdenia rekuperovaním brzdnej energie.

Výsledné emisie sú v porovnaní s konvenčným vozidlom so spaľovacím motorom nižšie.

Príklad : Toyota Prius

FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle)

Vozidlo generuje energiu potrebnú k pohonu zo stlačeného kyslíka resp. vodíka. Tieto vozidlá sa označujú aj ako ZEV – zero emission vehicle.

Počas prevádzky negenerujú žiadne CO2 emisie.

Príklad : Toyota MIRAI

toyota-mirai

zdroj : car pixel

Lepšie raz vidieť ako čítať

infographics-electrovehicles-english

zdroj : škoda

A čo vozidlo so spaľovacím motorom?

Vozidlo používa ako zdroj energie palivo ktorého spaľovaním v motore vzniká energia potrebná na pohon vozidla. Tento typ vozidla generuje počas prevádzky najvyššie CO2 emisie zo všetkých typov vozidiel.

Spaľovací motor :

Spaľovací motor (ICE – internal combustion engine) je tepelný motor, v ktorom sa palivo spaľuje pomocou oxidačného činidla (zvyčajne vzduchu) v spaľovacej komore. Expanzia vysokoteplotných a vysokotlakových plynov produkovaných minimálnou explóziou pôsobí priamou silou na lopatky turbíny, rotory alebo, ako je to v prípade takmer všetkých automobilov, na piesty. Rotujúce piesty poháňajú kľukový hriadeľ automobilu, ktorý roztáča kolesá a zabezpečuje pohyb vozidla. Pri spaľovaní benzínu (alebo motorovej nafty) je odpadovým materiálom toxický plyn, ktorý znečisťuje životné prostredie.

zdroj :  autor, currentev.com

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn