JAGUAR sa stane od roku 2025 plne elektrickým

Jaguar Land Rover oznámil, že od roku 2025 bude pre značku Jaguar vyrábať iba elektromobily. Land Rover bude od roku 2024 ponúkať aj elektrické verzie svojich vozidiel, oznámil v pondelok  generálny riaditeľ Thierry Bolloré.

Toto oznámenie je kľúčovou súčasťou globálnej stratégie značky pod názvom „Reimagine“, ktorá sa snaží vyvolať „reimagináciu moderného luxusu, jedinečných skúseností zákazníkov a pozitívneho spoločenského dopadu na udržateľnosť.“ 

Deje sa tak potom, čo vláda Spojeného kráľovstva oznámila, že od roku 2030 zakáže predaj benzínových alebo naftových automobilov.

“Spoločne môžeme navrhnúť ešte udržateľnejší a pozitívnejší vplyv na svet okolo nás,” uviedol Bolloré vo vyhlásení.

zdroj : JLR

Nová stratégia založená na elektrifikácii  sa bude snažiť obnoviť svoje bohatstvo po roku, keď došlo k nárastu predaja a spoločnosť – ktorú teraz vlastní indická spoločnosť Tata Motors – sotva prerazila. V nadchádzajúcich rokoch sa bude zameriavať na dvojciferné marže, v rámci filozofie „zisk pred množstvom“.

Jaguar už má jedno elektrické vozidlo – Jaguar i-Pace, ktorý je v Austrálii k dispozícii od 128 860 dolárov pred cestnými nákladmi.

Od roku 2025 začne Jaguar vyrábať iba elektrické vozidlá na batériu s použitím na to vyhradenej architektúry. Zamerať sa chce na to, že od roku 2025 bude „čisto elektrickou luxusnou značkou.

Súčasťou tejto stratégie však nebude plánovaný čisto elektrický Jaguar XJ.

JAGUAR i-Pace, zdroj : Jaguar

Land Rover

V prípade Land Roveru to budú to minimálne štyri roky, kým sa dočkáme výlučne elektrického luxusného SUV, prvého zo šiestich nových modelov EV z radov Range Rover, Defender a Discovery, ktoré majú prísť do roku 2026. a majú predstavovať 60%  všetkých predajov spoločnosti Land Rover do roku 2030.

Aj keď britská značka sľubuje čisto elektrické pohony, nebude sa držať iba batérií. V rámci prípravy na „budúci dopyt“ má v úmysle vyvinúť aj hnacie ústrojenstvo s palivovými článkami „na čistý vodík“, ktoré sa pravdepodobne použije pre modely Land Rover.

Spoločnosť Jaguar tvrdí, že ročne vynaloží asi 2,5 miliardy libier na elektrifikačné technológie a vývoj s tým spojených služieb. Ďalej dodáva, že jej závod v Solihull, West Midlands sa stane domovom budúcej pokrokovej čistej elektrickej platformy Jaguar, ako aj Modular Longitude Architecture (MLA), ktorá bude základom pre modely Land Rover na elektrický aj spaľovací motor.
 
Spoločnosť Jaguar Land Rover predala v roku 2020 425 974 vozidiel v 127 krajinách, ale európsky analytik elektromobilov Matthias Schmidt poznamenal, že nedosiahola cieľovú hodnotu priemerných emisií flotily CO2 132 g / km – a to o 2 gramy / km, čo malo za následok pokutu za nedodržiavanie 35 miliónov libier.

zdroj : Bridie Schmidt / the driven

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn